~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Αθηνά Τραχήλη: «Έως πρότινος στην Ελλάδα λέγαμε ότι κάθε οικογένεια και ένας άνεργος. Τώρα, δυστυχώς, λέμε κάθε οικογένεια και ένας νέος μετανάστης»

 ΘΕΜΑΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ BRAIN DRAINΗ πρόεδρος των Ελλήνων κτηνιάτρων στον "Εθνικό Κήρυκα"
30/08/2017

Φωτογραφία: ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.».

Του Ζώη Μαρίνου*


ΜΟΝΤΡΕΑΛ: Η πρόσφατη αναφορά του «Ε.Κ.», στηριγμένη σε μαρτυρίες ομογενών από το Μόντρεαλ, για διόγκωση του ρεύματος νέων μεταναστών από την Ελλάδα προς τον Καναδά προκάλεσε το ενδιαφέρον της προέδρου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνάς Τραχήλη.

Η κ. Τραχήλη, σ’ επικοινωνία της με τον «Ε.Κ.», σημείωσε ότι το λεγόμενο brain drain, δηλαδή η φυγή στο εξωτερικό Ελλήνων με σημαντικές περγαμηνές και σπουδές υψηλού επιπέδου, σηματοδοτεί τον «αργό θάνατο της χώρας», με την σημερινή κυβέρνηση είτε ν’ αποσιωπά, είτε να υποβιβάζει την κατάσταση, με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της ότι τα «πράγματα διορθώνονται στην Ελλάδα» και αναστρέφεται το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
«Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή που περιέγραψε ο Ε.Κ. και κατά την γνώμη μου, ίσως, και λίγο χειρότερη», τονίζει η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη ανεργία, η απουσία προοπτικών και η ανασφάλεια που βιώνουν στην πλειονότητα τους οι νέοι επιστήμονες και μη, ωθούν πολλούς εξ αυτών ν’ αναζητήσουν διέξοδο στο εξωτερικό, με πρώτες επιλογές χώρες όπου μπορούν να βρουν συγγενείς, φίλους, συναδέλφους ή, απλώς, μια πρόσκληση για δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές και επαγγελματική σταθερότητα.
«Έως πρότινος στην Ελλάδα λέγαμε ότι κάθε οικογένεια και ένας άνεργος. Τώρα, δυστυχώς, λέμε κάθε οικογένεια και ένας νέος μετανάστης», σημειώνει η κ. Τραχήλη. Ως πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και επικεφαλής ενός εκ των τεσσάρων υγειονομικών αντιπροσωπευτικών φορέων της χώρας (οι άλλοι τρεις είναι οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Ιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών) η κ. Τραχήλη έχει σαφή εικόνα και για την φυγή χιλιάδων Ελλήνων υγειονομικών στο εξωτερικό από το 2011 και μετά.
Για παράδειγμα, μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκδώσει πάνω από 9.500 πιστοποιητικά σε γιατρούς- μέλη του που αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό, από το 2010 έως τα τέλη του 2016. Με κύριο προορισμό την Μεγάλη Βρετανία, χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.
«Σε ό,τι αφορά στους κτηνιάτρους μπορώ να σας πω ότι τα πιστοποιητικά που έχουμε εκδώσει τα τελευταία χρόνια, για συναδέλφους που επέλεξαν ν’ αναζητήσουν το μέλλον τους εκτός συνόρων, είναι περισσότερα από 350. Και με αυξητική τάση», λέει στον «Ε.Κ.» η κ. Τραχήλη.
Οι περισσότεροι Έλληνες κτηνίατροι επιλέγουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι, αλλά και χώρες της βόρειας Ευρώπης, εκεί που οι συνθήκες άσκησης της επιστημονικής τους ειδικότητας είναι περισσότερο άνετες – και πιο λογικές…- από το ασφυκτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπου εισφορές, φόροι και άλλες δαπάνες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του πενιχρού εισοδήματος τους.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου έχει ρίζες από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Και έχει καλή γνώση του τι συμβαίνει στις δυο αυτές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος.
«Δεν σας το κρύβω. Σχεδόν καθημερινά ακούω, στις πόλεις ή στην ύπαιθρο, για κάποιον που έφυγε ή ετοιμάζεται να φύγει. Τα περισσότερα παιδιά, έχω την αίσθηση, ακολουθούν την προτροπή των γονιών τους που τους λένε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Και αναζητούν, μέσω συγγενών και φίλων στο εξωτερικό, μια πρώτη χείρα βοηθείας έως ότου σταθούν στα πόδια τους εκεί και αποκτήσουν αυτονομία. Γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση το ρεπορτάζ σας που πρόβαλε αυτή την πτυχή μέσα από επώνυμες μαρτυρίες ομογενών», λέει η Αθηνά Τραχήλη στον «Ε.Κ.».
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966 και κατάγεται από το Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Το 1984 εισήχθη στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου έλαβε το πτυχίο της το 1991. Στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στη Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ καθώς και στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Ιταλίας όπου παραλλήλως εργαζόταν και σε ιδιωτική κλινική.
Από το 1994 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό κτηνιατρείο στην Πάτρα και είναι πρόεδρος των Ελλήνων κτηνιάτρων από το 2005.


________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου