Πάνω από εκατό ηγέτες της ομογένειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες πήρανε μέρος στην 28η Ετήσια διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού, που έγινε στο ξενοδοχείο Μάντισον, εδώ στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Την διάσκεψη διοργάνωσαν από κοινού η ΠΣΕΚΑ, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, και η λεγόμενη Προσπάθεια Συντονισμού του Ελληνισμού.
Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Κογκρέσο και συναντήθηκαν με 33 εξέχοντα στελέχη του, περιλαμβανομένων των ηγετών της Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και των μισών περίπου μελών της αρμόδιας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Υποεπιτροπής της Βουλής.
Ο Τζων Σαρμπάνης (John Sarbanes), Δημοκρατικός από το Μέρυλαντ και μέλος της βουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, μας είπε: «Κάθε χρόνο ηγέτες της ομογένειας συνέρχονται εδώ για να προωθήσουν το Κυπριακό και Θέματα του Ελληνισμού. Φέτος υπενθύμισαν στους νομοθέτες πως η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται επί 38 χρόνια και τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό».
Στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνονταν ο Πρέσβης της στην Ουάσιγκτον Παύλος Αναστασιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Σε κάποιο διάλλειμα του συνεδρίου μιλήσαμε με τον κ. Στεφάνου ο οποίος παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκική πλευρά ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική, έτσι ώστε να υποχρεώσει στην ουσία τον διεθνή οργανισμό να αλλάξει τους σχεδιασμούς που έχει σε ότι αφορά το Κυπριακό και με αυτή την παρελκυστική πολιτική της επιχειρεί να εκτροχιάσει από την διαδικασία που ακολουθείται αλλά και από την βάση επίλυσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Στέφανος Στεφάνου
Υπό το φως λοιπόν των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις ένεκα της αρνητικής στάσης της Τουρκικής πλευράς συζητήσαμε με τους απόδημους Κυπρίους και τους απόδημους Έλληνες, γιατί υπάρχει ένας στενός καθημερινός συντονισμός μεταξύ των αποδήμων Κυπρίων και Ελλήνων, για το πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση, τι χρειάζεται να λέμε στην Αμερικανική κοινή γνώμη, στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στην Αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να συνεργαστούν προς την σωστή κατεύθυνση για να πειστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση στο Κυπριακό».
Σέλεη Μπέρκλεη
Ορισμένοι Αμερικανοί νομοθέτες παίρνουν μέρος στην ομογενειακή διάσκεψη για το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού κάθε χρόνο από τότε που εκλέχτηκαν στο Κογκρέσο. Ένας από αυτούς είναι η Σέλεη Μπέρκλεη (Shelley Berkley), Δημοκρατική βουλευτής από την Νεβάδα, που ανέφερε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: «Συμμετέχω κάθε χρόνο. Μπήκα στην Βουλή πριν 14 χρόνια κι έχω πάρει μέρος σε14 τέτοια ετήσια συνέδρια. Είναι χαρά μου που συναντιέμαι με Έλληνες και Κύπριους φίλους. Θέλω να συμβάλω στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Να βοηθήσω να φύγουν οι Τούρκοι από την Κύπρο και να συμπεριφέρεται η Τουρκία με σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως του αξίζει σαν πνευματικού ηγέτη 100 εκατομμυρίων ανθρώπων».
Έλιοτ Ένγκλ
Στα πλαίσια της διάσκεψης της ΠΣΕΚΑ υποβλήθηκαν νομοσχέδια στην Βουλή και την Γερουσία, που ζητούν από την Άγκυρα να σεβαστεί τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου. Το ένα το υπέβαλε ο Έλιοτ Ένγκλ (Elliot Engel), Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη, που όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του διακατέχεται από έντονα φιλελληνικά αισθήματα: «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από χρόνια πιστοί φίλοι και σύμμαχοί μας. Τις υποστηρίζω και τις δύο και συνεργάζομαι για την προώθηση των θεμάτων τους. Την εβδομάδα αυτή υπέβαλα νομοσχέδιο που καταδικάζει την εγκατάσταση όλο και περισσότερων Τούρκων στην Κύπρο για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού».
Φράνκ Παλόν
Άλλα επιτεύγματα της φετινής διάσκεψης της ΠΣΕΚΑ ήταν ο διορισμός από τον Λευκό Οίκο νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο και η επιστολή δύο διακεκριμένων μελών της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για την ανάγκη ταχείας λύσης του Κυπριακού. Την ανάγκη αυτή υποστηρίζουν σθεναρά και πολλά μέλη της Βουλής, όπως ο Φράνκ Παλόν (FrankPallone), Δημοκρατικός από την Νέα Υερσέη. «Λέγεται ότι η Αμερική στηρίζεται στην Τουρκία και γι αυτό δεν την πιέζει πολύ. Δεν συμφωνώ. Είμαστε υπέρ του δικαίου και της δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου είναι παράνομη. Πρέπει να πιέσουμε την Άγκυρα να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα της και να επιτρέψει την επανένωση του νησιού».
Τζέησον Άϊζακσον
Η διάσκεψη τίμησε τον Ελληνικής καταγωγής νέο Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ράϊνς Πρίμπους (Reince Priebus) και βράβευσε τον αξιωματούχο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής Τζέησον Άϊζακσον (Jason Isaacson), για την υποστήριξη που παρέχει στην σύσφιξη της σχέσης του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής και κ. Άϊζακσον τόνισε την σπουδαιότητα της σχέσης αυτής: «Η νέα σχέση είναι πολύ σημαντική. Βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και στην ανάγκη για μεταξύ τους συνεργασία. Επί χρόνια, οι 3 αυτές δημοκρατίες, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δεν συνεργάστηκαν στον βαθμό που θα μπορούσαν για την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων τους. Αυτό όμως έχει τώρα αλλάξει».
Την τελευταία ημέρα της διάσκεψης προβλήθηκε στο Κογκρέσο για ενημέρωση της Αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας ένα βίντεο που δείχνει τις καταστροφές που υπέστησαν εκκλησίες και πολιτιστικοί θησαυροί της Κύπρου στα κατεχόμενα εδάφη της. Το φιλμ γυρίστηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμμοχώστου και Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Αλέξη Γαλανού.
Αλέξης Γαλανός
Ο κ. Γαλανός, παρά το ότι αναγνωρίζει τις υφιστάμενες δυσκολίες, εν τούτοις όμως ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Κατά την έκφρασή του: «Περνάμε δύσκολες στιγμές ο Ελληνισμός και η Κύπρος. Όμως υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα μηνύματα που δεν πρέπει να τα αφήνουμε να περνάνε απαρατήρητα. Η ανεύρεση φυσικού αερίου και οι νέες συμμαχίες που δημιουργούνται, ιδιαίτερα με το Ισραήλ που πιστεύουν δένουν περισσότερο οι σχέσεις μας, δημιουργούν κάποια αισιοδοξία για αλλαγές στο ισοζύγιο στην περιοχή μας. Εγώ τουλάχιστον από την πείρα μου και από τις επαφές τις οποίες είχα βλέπω ότι υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα στην Ουάσιγκτον το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε όσον αφορά ισοζύγια στο Κυπριακό και τις πιθανές πιέσεις πάνω στην Τουρκία. Κατά συνέπεια, παρόλα τα πολύ μεγάλα προβλήματα, και κυρίως τα οικονομικά τα οποία έχουνε τσακίσει την Ελλάδα και την Κύπρο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, ιδιαίτερα ο προσφυγικός κόσμος. Αυτό είναι το μήνυμα ότι μετά από 38 χρόνια, δύσκολα τα πράγματα αλλά αλλάζουν. Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας».
Η ευχή του κ. Γαλανού και όλων των άλλων συνέδρων είναι το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε να μη χρειαστεί να γίνει ξανά, του χρόνου τέτοια εποχή, άλλη ομογενειακή διάσκεψη στην Ουάσιγκτον για την προώθηση λύσεων σε αυτά.
_________________________________
http://gr.voanews.com/content/cyprus-us-greece-israel-gas/1206177.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου