~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγούν στην εξαθλίωση τους ομογενείς


Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 35 χιλιάδες παλιννοστούντες ομογενείς εξαιτίας των διατάξεων του μνημονιακού νόμου 4093/2012. Οι υπερήλικες ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται σε 350 ευρώ. Εκτιμάται ότι εάν εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου 4093/2012, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των ομογενών θα καταφέρει να διατηρήσει το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό του δικαίωμα.
Από τις αρχές του 2013 αποστέλλονται στους δικαιούχους ειδικά έντυπα, όπου περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν μήπως και καταφέρουν να διατηρήσουν τη σύνταξή τους. Οι ομογενείς πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώς τις 29 Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό αφού απαιτούνται διαδικασίες με υπηρεσίες κρατών της πρώην ΕΣΣΔ και ίσως αυτό απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και πρόσθετα έξοδα. Για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος που διαθέτουν και πιθανή διακοπή της καταβολής τους θα τους οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια, ενώ δεν θα έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τον νέο μνημονιακό νόμο, οι ομογενείς άνω των 65 που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 χάνουν αυτομάτως το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, καθώς δεν πληρούν την προϋπόθεση της μόνιμης και νόμιμης παραμονής στη χώρα για 20 έτη. Επίσης τίθενται και άλλες αυστηρές προϋπόθεσεις, όπως: να μην έχει ο/η σύζυγος σύνταξη μεγαλύτερη από τη βασική που χορηγεί ο ΟΓΑ, το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 4.320 ευρώ ή τα 8.640 εάν είναι έγγαμοι και φυσικά να μη λαμβάνουν οι ίδιοι οποιαδήποτε άλλη σύνταξη, ακόμη και από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού. Αυτή η τελευταία προϋπόθεση δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στους ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο, καθώς λαμβάνουν κάποιες συντάξεις ύψους έως 100 ευρώ από το αλβανικό κράτος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική αυτών των περικοπών. Εξαθλιώνουν τους γέροντες Βορειοηπειρώτες και, εκτός από κοινωνικές, το ζήτημα έχει και εθνικές προεκτάσεις καθώς οι Βορειοηπειρώτες δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους Αλβανούς εθνικιστές. Το κράτος είναι σαν να σταματά να θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους Ελληνες πολίτες. Θεωρώ ότι ήταν μία παράλειψη εκ μέρους του υπουργείου από το οποίο λάβαμε δέσμευση ότι θα γίνει προσπάθεια διευθέτησης του θέματος. Ενήμερος είναι και ο πρωθυπουργός», λέει στην «Εφ.Συν.» η Εφη Σέλλιου, υπεύθυνη επικοινωνίας της «Ομόνοιας», οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επαναπατρισθέντες από την πρώην ΕΣΣΔ: «Τόσα χρόνια, που έχουμε έρθει στην Ελλάδα, μας έχουν ελέγξει τρεις φορές και έχουμε μαζέψει τόσα δικαιολογητικά. Αυτή είναι η τέταρτη φορά. Μας συμπεριφέρονται σαν πολίτες β” κατηγορίας. Πειράζουν τους γέροντες που είναι το πιο αδύναμο κομμάτι μας και αυτό αποτελεί γενοκτονία. Ετσι κι αλλιώς οι συντάξεις ήταν χαμηλές. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Στην ξενιτιά μάς θεωρούσαν Ελληνες και στην Ελλάδα ξένους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Σαμπίνα Ξανθοπούλου από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Ομογενών.
Οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών και Ποντίων προχώρησαν σε από κοινού διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Τετάρτη και έλαβαν δέσμευση για συνάντηση, αύριο, μιας αντιπροσωπείας τους με εκπρόσωπο του υπουργείου. __________________________________
*από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου