~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Αυστραλία: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ανασφάλιστο, φθηνό εργατικό δυναμικό στα νύχια της αχόρταγης εργοδοσίαςΟπως είναι γνωστό η Ελλάδα και η Αυστραλία ετοιμάζονται να υπογράψουν διακρατική συμφωνία τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.
Η συγκεκριμένη βίζα δίδεται για 12 μήνες σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης. Εφόσον τηρηθούν κάποιοι όροι της βίζας, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν τη βίζα τους για ακόμα 12 μήνες.
Πολλοί απ' αυτούς, έχουν την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό θα βρεθεί εργοδότης να τους κάνει "σπόνσορ", δηλαδή να εγγυηθεί ότι θα τους παραχωρήσει μόνιμη εργασία ούτως ώστε να μπορέσουν να μείνουν μόνιμα στην Αυστραλία.

Ο Εργατικός Σύνδεσμος ΠΛΑΤΩΝ Αδελαΐδας, σε συντονισμό με το Παροικιακό Βήμαέχουν συγκεντρώσει αρκετές μαρτυρίες από άτομα που βρίσκονται στην Αυστραλία με τουριστική βίζα εργασίας - ως επί το πλείστον από την Κύπρο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.
Πρώτον δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση σε Κύπριους νέους ότι στην Αυστραλία είναι όλα ρόδινα και παίρνουν την απόφαση να έρθουν με τουριστική βίζα εργασίας με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση. Πολλοί έχουν δε και οικογένειες στην Κύπρο τις οποίες φιλοδοξούν γρήγορα να τις φέρουν κοντά τους.
Δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τα άτομα που ήρθαν εδώ με τέτοιο στόχο, αλλά έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε να είναι επιφυλακτικοί διότι και εδώ στην Αυστραλία τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Ηδη υπάρχει ανεργία στην Αυστραλία και αυξάνεται, ιδιαίτερα στη νεολαία.
Επιπλέον θέλουμε να είναι προσεκτικοί διότι, όπως έχει αποκαλύψει το Παροικιακό Βήμα, υπάρχουν και τρωκτικά, τα οποία υπόσχονται εργασία αλλά εργασία δεν υπάρχει. Αλλά και όταν υπάρχει εργασία, η εργοδοσία τους χρησιμοποιεί για φθηνό εργατικό δυναμικό, τα χρήματα που παίρνουν είναι λίγα και ίσα - ίσα που φθάνουν για ενοίκιο και διατροφή - αν φθάσουν... Σε πολλές περιπτώσεις το μεροκάματο που τους δίνουν δεν ξεπερνάει τα $6 την ώρα ή τα $50 την ημέρα όταν κάνουν αγροτικές εργασίεςκαι τους έχουν εντελώς ανασφάλιστους. Με άλλα λόγια, η αχόρταγη εργοδοσία της Αυστραλίας έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο εργατικό σκλαβοπάζαρο με θύματα νέους που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας που αντιμετωπίζουν βαθειά οικονομική κρίση. Οπως έχουν ήδη προειδοποιήσει και τα εργατικά συνδικάτα της Αυστραλίας, το πρόγραμμα "τουριστικής βίζας εργασίας" παρέχει φθηνό εργατικό δυναμικό στο αδηφάγο κεφάλαιο και υπονομεύει τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται σε άνοδο.
Εχουν φθάσει στον Εργατικό Σύνδεσμο ΠΛΑΤΩΝ όπως επίσης και στο Παροικιακό Βήμα, καταγγελίες από νέους που ήρθαν στην Αυστραλία με όνειρα για μια πιο ανθρώπινη ζωή, ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από εργοδότες για διάφορες εργασίες και τελικά τους αφήνουν απλήρωτους. Οταν παραπονεθούν, δέχονται όλων των ειδών τις απειλές - με εκδίωξη από την Αυστραλία, αλλά ακόμη και με απειλές κατα της σωματικής τους ακεραιότητας.

Αναφέρουμε το παράδειγμα της ιδιοκτήτριας "πανδοχείου" (ένα τριτοκοσμικό βρωμόσπιτο με 3 υπνοδωμάτια και 20 ενοίκους) σε αγροτική περιφέρεια. Εφερνε νέους από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, τους έπαιρνε όλα τους τα χρήματα προκαταβολικά για ενοίκιο, εγγύηση (bond), ενοίκιο τσάντας για μάζεμα πορτοκαλιών, κόμιστρα στη δουλιά - ενώ δουλιά δεν υπήρχε! Οπως μας είπε ένας απ' αυτούς, "είχα φθάσει σε απόγνωση διότι δεν είχα χρήματα για άλλο ενοίκιο και αν δεν βρισκόταν κάποιος ομογενής να με βοηθήσει, θα με πετούσαν έξω από το "χόστελ" και τότε τι θα έκανα; Να φθάσω στο σημείο να κλέβω για να μην πεθάνω της πείνας;"
Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, είναι η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι έρχονται εδώ χωρίς να κάνουν ταξιδιωτική ασφάλεια πριν φύγουν από την πατρίδα τους και αν τους προκύψει πρόβλημα υγείας δεν έχουν κάλυψη και τα έξοδα είναι τεράστια.
Καλούμε τις Κυπριακές και τις Ελληνικές αρχές να εξετάσουν αυτά τα θέματα και να προστατεύσουν τους νέους συμπατριώτες μας που είναι αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και την απόγνωση.

_________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου