~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ


Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ανάμεσα στο 1900 και το 1914, δυο αδέλφια από την Ήπειρο, μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες της εποχής, πήραν το καράβι για την ξενιτιά. Ο Μιχάλης και ο Αντώνης Λύγκας από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά από πολλές εβδομάδες στη θάλασσα, έφτασαν στη νέα τους πατρίδα, τον Καναδά.
Η ιστορία λέει πως τα δύο αδέλφια άλλαξαν το επώνυμό τους σε Lekkas ή Lekas, ώστε να είναι πιο εύκολο στη χρήση από τους ντόπιους και τις κρατικές υπηρεσίες, όπως κάνουν πολλοί μετανάστες με την άφιξή τους στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια. Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Λύγκα έβγαλε νέα κλαδιά. Ο Κωνσταντίνος Λύγκας, αδελφός των δύο μεταναστών που παρέμεινε στην Ελλάδα, στο χωριό Βάρδας της Επαρχίας Δωδώνης στην Ήπειρο, απέκτησε τον Παναγιώτη και αυτός τον Γιώργο, ο οποίος σήμερα είναι 69 ετών και ζει με την οικογένειά του στα Ιωάννινα. Ο τελευταίος αποφάσισε να εντοπίσει τα κλαδιά που έβγαλε το δέντρο της οικογένειας, τρίτης και τέταρτης γενιάς σήμερα, στην δυτική όχθη του Ατλαντικού, στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα σε προξενεία, πρεσβείες, μέσα ενημέρωσης και άλλους φορείς, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής.
Με ανοικτή επιστολή του Γιώργου Λύγκα που λάβαμε σήμερα, η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της ΕΚΜΜ, Νικόλαο Παγώνη, ο αποστολέας ζητά τη βοήθειά μας στον εντοπισμό των συγγενών του. Αυτό το άρθρο αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια δημοσιοποίησης από το Me, Greek! ενώ ο Πρόεδρος της ΕΚΜΜ πρότεινε να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες προβολής που μας προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.
Πιο κάτω, δημοσιεύουμε απόσπασμα της επιστολής του κ. Λύγκα, η οποία αποτελεί χρονολόγιο των προγόνων του που μετανάστευσαν στον Καναδά. Τα στοιχεία επικοινωνίας του υπάρχουν στη διάθεσή του Me, Greek!
Αρχές του 20ου αιώνα ( 1900-1914 ) δύο αδέλφια του παππού μου Κων/νου Λύγκα ( Λίγκα ), ο Μιχάλης Λύγκας ( Λίγκας) και ο Αντώνης Λύγκας ( Λίγκας) του Παναγιώτη και της Ελένης, μετανάστευσαν στην ΑΜΕΡΙΚΗ. Δεν γνωρίζαμε ούτε το κράτος ούτε την πόλη. Ήταν και ο βασικός λόγος που δεν  καταφέραμε να μεθοδεύσουμε και να οργανώσουμε την αναζήτηση με προοπτικές και αποτελέσματα. 
Εκτός από τις μεμονωμένες επιστολές  που έστειλα σε εφημερίδες, φορείς  και φίλους μετανάστες της   Ομογένειας..
Πρόσφατα διαπιστώσαμε από σημειώσεις του παππού μου, ότι είχε αλληλογραφία με MONTREAL με συστημένη επιστολή το έτος 1914 .
Υπάρχει και κάποια σημείωση που αναφέρει: Τροφή – Διαμονή BELEVILLE – MONTREAL χωρίς περισσότερες πληροφορίες.
Η Ελένη Λύγκα του Θεόδωρου ( 87 ετών σήμερα ) ανηψιά από αδελφό του αναζητούμενου Μιχάλη Λύγκα ( Λίγκα ) θυμήθηκε και μας βεβαιώνει για την πόλη διαμονής των .
Ότι ήταν το ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ότι αρχικά εργάζονταν σε αρτοποιείο και στη συνέχεια σε δικιά τους επιχείρηση με την ίδια δραστηριότητα. Επίσης έχει βάσιμες υποψίες, ότι οι μετανάστες θείοι της ο Μιχάλης και ο Αντώνης Λύγκας είχαν  καταγραφεί, στις Υπηρεσίες του Μόντρεαλ όχι με το επώνυμο Λύγκας ( Λίγκας ) αλλά ως Lek(k)as .
Ο Μιχάλης Λύγκας ( Λίγκας ) ή ΛΕΚ(Κ)ΑΣ γεννήθηκε το έτος 1879. Έζησε για όλη την ζωή μετανάστης στον Καναδά. Παντρεύτηκε και απέκτησε τρία ( 3 ή 4 ) παιδιά. Ένα αγόρι τον Παναγιώτη και δύο κορίτσια την Βάσω και την Ελένη. Κάποιοι συγγενείς τους ηλικιωμένοι που έχουν ήδη αποβιώσει ισχυρίζονταν ότι είχε ένα ( 1 ) γιο  και τρείς  ( 3 ) κόρες τον Παναγιώτη την Βάσω , την Ελένη και την Κούλα ( με επιφύλαξη ). Για την σύζυγό του γνωρίζουμε μόνο ότι ήταν Γαλλίδα. Τα παιδιά του είχαν ονόματα Ελληνικά και μάλιστα του παππού, της γιαγιάς και θείων.
Το πιθανότερο να είναι κάποιος υπερήλικας ή να μη ζει κανείς από τους παραπάνω.
Ο Αντώνης Λύγκας ( Λίγκας ) ή LEK(K)AS γεννήθηκε το έτος 1883. Επέστρεψε στην Ελλάδα σε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών και απεβίωσε το έτος 1959 στο χωριό.
Το έτος 1959 διαγράφηκε ( χωρίς αιτιολογία ) από τα μητρώα αρρένων της κοινότητας ΛΙΠΠΑΣ και ο Μιχάλης.
Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι απόγονοι του Μιχάλη Λύγκα (Λίγκα) ή Lek(k)a και να ζούνε στην ευρύτερη περιοχή του ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Παιδιά και εγγόνια του γιου και των θυγατέρων του. Να είναι ενεργά μέλη κάποιου φορέα του απόδημου Ελληνισμού, αναγνώστες εντύπων μέσων ενημέρωσης κ.λ.π. Που ξέρουν ή άκουσαν για την καταγωγή τους. Πιθανόν να γνωρίζουν κάτι σχετικό κάποιοι φίλοι τους και τους πουν ότι τους ψάχνουμε.
Πέρασαν περισσότερα από 100 χρόνια . Η εξέλιξη της οικογένειας μπορεί να είχε και απρόοπτα .
Παίρνω την καλλίτερη περίπτωση !!
Να μας ψάχνουν με λάθος επώνυμο. Να θεωρούν το επώνυμό τους τμήμα παραγώγου άλλου ομόηχου πολυσύλλαβου  επωνύμου και αδυνατούν να μας εντοπίσουν.
Να υπάρχουν κάποιοι με το επώνυμο  Λίγκας  ή  Λέκκας και να αναζητουν  και αυτοί τις  ρίζες τους χωρίς αποτέλεσμα..
Πιστεύω πως η γενιά μου είναι η τελευταία που έχει αυτή την ευκαιρία έστω και με μικρές πιθανότητες και δεν θέλω να την χάσω.
Γιαυτό σας παρακαλώ  πολύ αν μπορείτε να μας βοηθήσετε στην αναζήτηση. Στο μέτρο του δυνατού.  Σίγουρα ξέρετε καλύτερα και έχετε τον τρόπο. Με μια ανακοίνωση. Με κάποια υπόδειξη. Με ένα σχόλιο σε εφημερίδα. Ίσως υπάρχει κάτι άλλο προηγούμενο. ¨Ίσως υπάρχουν αρχεία με τους πρώτους ΈΛΛΗΝΕΣ μετανάστες   στον ΚΑΝΑΔΑ. Να μάθουν τουλάχιστον ότι τους ψάχνουμε. Μπορεί να τους προκαλέσουμε το ενδιαφέρον  να αναζητήσουν τις ΡΙΖΕΣ τους.
Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πιστεύετε πως γνωρίζετε τους απογόνους του Μιχάλη Λέκ(κ)α ή Λύγκα στο Μοντρεάλ ή αλλού στον Καναδά και τις ΗΠΑ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Me, Greek στην ηλεκτρονική διεύθυνση news@megreek.ca, ώστε να σας φέρουμε σε επαφή με την οικογένεια Λύγκα, στην Ελλάδα.
~~~~~~~~~~~~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου