~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πώς η ελληνική μετανάστευση στη Μελβούρνη, διαμόρφωσε την πόλη

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ


Η συνοικία Oakleigh, νοτιοανατολικά της Μελβούρνης ευδοκιμεί, χάρη στον δυνατό πληθυσμό των Ελλήνων μεταναστών που έχουν περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, δίπλα στο προάστιο.




Αλλά δεν είναι μόνο η Oakleigh.Οι Έλληνες μετανάστες έχουν βοηθήσει σημαντικά, γράφει η Herald Sun στο αφιέρωμά της, στη διαμόρφωση της Μελβούρνης ως πολιτιστικό κόμβο, σύμφωνα με την Joy Damousi, Αυστραλή πολιτιστικό ιστορικό και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
«Με οποιοδήποτε μέτρο, ουσιαστικά η Ελληνική κοινότητα μεταμόρφωσε την κουλτούρα της Μελβούρνης, μέσω της άμεσης διαφοράς στο φαγητό και οποιονδήποτε άλλο πολιτιστικό συνδυασμό», είπε ο καθηγήτρια. «Οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει μια σπουδαία και επιτυχημένη μεταναστευτική ιστορία».
Πότε μετανάστευσαν οι Έλληνες στην Αυστραλία; 

Οι πρώτοι Έλληνες που ταξίδεψαν στην Αυστραλία θεωρείται ότι ήταν επτά ναυτικοί που καταδικάστηκαν για πειρατεία από το Βρετανικό ναυτικό δικαστήριο. Όπως πολλοί κατάδικοι, μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία, στις αρχές του 19ου αιώνα. Έπειτα, η πρώτη μεγάλη άνθηση ήρθε με το κίνημα «Gold Rush»- η απογραφή του 1901, κατέγραψε 878 ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Η πρώτη εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησε το 1913, αλλά τρία χρόνια αργότερα, η Αυστραλία απαγόρευσε στους Έλληνες και τους Μαλτέζους την είσοδο στη χώρα, με το φόβο ότι θα «έπαιρναν» τις δουλειές των Αυστραλών στρατιωτών. Το 1920, η Αυστραλία περιόρισε το νόμο, επιτρέποντας μόνο σε 100 μη Βρετανούς μετανάστες να έρχονται στην Αυστραλία κάθε μήνα.
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε η μεγαλύτερη εισροή Ελλήνων που μαζί με τους Ιταλούς, μετανάστευσαν στη Μελβούρνη. Όταν η κυβέρνηση της Αυστραλίας παρείχε πέρασμα σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες το 1952, η ελληνική «εξερράγη».Τα πρόσφατα αποτελέσματα απογραφής, καταγράφουν ότι σήμερα σχεδόν 400.000 Αυστραλοί έχουν ελληνική καταγωγή.
Η καθηγήτρια Damousi συμπλήρωσε ότι η Μελβούρνη ήταν ελκυστική πόλη, κυρίως για τις ευκαιρίες εργασίας που παρείχε και τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, εκείνη τη χρονική περίοδο.
Αποστολή Ελλήνων γυναικών

Η μεταναστευτική πολιτική στην Αυστραλία, σήμαινε ότι οι άγαμοι άνδρες ήταν περισσότεροι σε αριθμό από τις γυναίκες, εν μέρει λόγω της ζήτησης αρτιμελών ανδρών για τις κατασκευές και την αγροτική εργασία. Συνεπώς, πολλοί άνδρες σχεδίαζαν τη μεταφορά γυναικών από τα ελληνικά χωριά τους στην Αυστραλία, για παντρειά.

Ελληνικά σνακ μπαρ γάλακτος στην Αυστραλία

Οι Έλληνες άνοιξαν τα πρώτα σνακ μπαρ γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αυστραλία, όπου αντί να πουλήσουν ελληνικό φαγητό, δώριζαν στους Αμερικανούς της Αυστραλίας, προϊόντα όπως σοκολάτα γάλακτος και milkshakes. Τα σνακ μπαρ είχαν τα επιβλητικά ελληνικά ονόματα «Olympia» και «Paragon», ενώ μετά από μερικές δεκαετίες και μετά το πρώτο που άνοιξε το 1932, υπήρχαν σνακ μπαρ σε κάθε προάστιο.

Η κ. Batsakis και ο σύζυγός της ήταν οι ιδιοκτήτες δυο σνακ μπαρ, με τα έσοδα των οποίων έχτισαν μια Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο χωριό της, τη Γλυκόβρυση.

 |  Αλεξάνδρα Σκαράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου