~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ντιν Μητρόπουλος: Ο δισεκατομμυριούχος ομογενής που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

Πρόσωπα & Απόψεις

Πεισμωμένος ο 10χρονος Ντιν, κρατούσε στο κατάστρωμα σφιχτά το χέρι της μητέρας του καθώς το υπερωκεάνιο εγκατέλειπε το λιμάνι του Πειραιά για το μακρινό ταξίδι στην Αμερική. Όχι, δεν ήθελε να ξενιτευτεί, γιατί άφηνε πίσω τους φίλους του που έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο στις αλάνες της Αθήνας. Που να ήξερε όμως, πως αυτή η μέρα θα ήταν η αρχή μιας νέας ζωής που θα τον έστεφε έναν από τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο…
Γράφει η Λιλή Καρακώστα
Με περιουσία που ανέρχεται πλέον στα 2,4 δις δολάρια, ο ελληνοαμερικανός, Ντιν Μητρόπουλος, χαρακτηρίζεται από το περιοδικό Forbes, ως ο «βασιλιάς των ανατροπών». Ο 69χρονος επιχειρηματίας που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και στους 20 πλουσιότερους Έλληνες στον πλανήτη, φαίνεται πως ξέρει καλά να «νοικοκυρεύει» χρεοκοπημένες εταιρείες, όπως αναφέρει το διάσημο περιοδικό.
Ένας «μουτρωμένος» 10χρονος που δεν ήθελε να ξενιτευτεί
Η μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή του Ντιν Μητρόπουλου, ήταν ένα πρωινό του 1957, όταν η οικογένειά του, οι γονείς και ο αδερφός του, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν για πάντα την Ελλάδα και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι ρυθμοί στην Ελλάδα έχουν αλλάξει, τα πράγματα πηγαίνουν με πιο γοργούς ρυθμούς, όμως, η οικογένεια Μητρόπουλου, θέλει να ξεφύγει από τα στενά όρια της πατρίδας και να προσφέρει στα παιδιά της ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Αυτή είναι και η απόφαση που άλλαξε τη ζωή του μικρού Ντιν, που ως 10χρονο αγόρι, δεν είδε με καλό «μάτι» τη μεγάλη αυτή αλλαγή που θα ανέτρεπε για πάντα στη ζωή του. Στην Αμερική όμως, όλα είναι διαφορετικά. Πιο μεγάλα, πιο εντυπωσιακά, πιο λαμπερά από την ταπεινή Ελλάδα, που πάλευε να σταθεί στα πόδια της. Ο μικρός Ντιν εντυπωσιάζεται, προσαρμόζεται ταχύτατα στο νέο περιβάλλον και ρουφάει σαν «σφουγγάρι» κάθε τι καινούργιο. Οι γονείς του εργάζονται νυχθημερόν στη μικρή κωμόπολη του Watertown της Μασαχουσέτης για να μην λείψει τίποτα σε αυτόν και τον αδερφό του.  «Δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά και έκαναν πολλές θυσίες. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σκέφτομαι πως ό,τι έγινα το χρωστώ σε εκείνους», αναφέρει με συγκίνηση ο δισεκατομμυριούχος πλέον Ντιν.
Ανακαλύπτει από μικρή ηλικία την αγάπη του για το επιχειρείν και έτσι όταν έρχεται η ώρα των σπουδών του, επιλέγει να σπουδάσει-τι άλλο-Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Babson College της Μασσαχουσέτης, ένα από τα κορυφαία κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων, όπου τον δέχθηκαν με υποτροφία ενώ κατόπιν πήρε ντοκτορά από το πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ο επιχειρηματίας που «νοικοκυρεύει» επιχειρήσεις
Ο Ντιν έχει ένα μοναδικό χάρισμα: ανακαλύπτει την ευκαιρία από μακριά ακόμη και αν αυτή δεν μοιάζει με…ευκαιρία. Μπορεί να αγοράσει μια χρεοκοπημένη, «τελειωμένη» επιχείρηση και να την…νεκραναστήσει. Το χάρισμά του αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το ισχυρότερο «χαρτί» της καριέρας του. Σε ηλικία 32 ετών, αγοράζει την πρώτη του αμερικανική εταιρεία, μια επιχείρηση που παρασκευάζει τυριά στο Βερμόντ. Ανακαλύπτει πως το πραγματικά μεγάλο κέρδος βρίσκεται στην υπεραξία και έτσι αναζητά ευκαιρίες-επιχειρήσεις με μηδαμινή αξία προκειμένου να τις «αναστήσει».
Το 1996, ιδρύει την International Home Foods, την οποία και αναπτύσσει και στη συνέχεια, μετά από 4 χρόνια την πουλά έναντι 2,9 δις δολαρίων. Kάποιες τις «παρέλαβε» σε κατάσταση χρεοκοπίας και μπόρεσε να τις μεταμορφώσει σε «κολοσσούς», όπως την Aurora Food, κάποιες άλλες τις αγόρασε έναντι μικρού τιμήματος και τις πούλησε για τα τριπλά.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2011, όπου η εταιρεία κεφαλαίων του, Metropoulos & Co., πλήρωσε 250 εκατ. δολ. για να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική, την Pabst Brewing, την οποία και πουλά το 2014 για 750 εκατ. δολάρια, τριπλασιάζοντας το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Τον Oκτώβριο του 2013, ο Nτιν Mητρόπουλος υπέβαλε προσφορά-μαμούθ 410 εκατ. δολ. από κοινού με την Apollo Global Management για την εξαγορά της επιχείρησης παραγωγής κέικ, Hostess Brands Inc. η οποία παρασκευάζει τα φημισμένα Twinkies.
Ως «θαύμα» χαρακτηρίζει το περιοδικό Forbes την ανάκαμψη της εταιρείας σνακ Twinkie’s, την οποία και κατάφερε όχι μόνο να την κάνει ξανά μια κορυφαία επιχείρηση αλλά και να αποκομίσει τεράστια κέρδη ύψους 2 δις δολαρίων από αυτήν.
Η μοναδική ικανότητά του να παίρνει παραδοσιακά προϊόντα, δίνοντάς τους νέα ζωή, έχει ξαναδώσει τη χαμένη τους αίγλη σε μια σειρά προϊόντων, όπως: Duncan Hines, Bumblebee Tuna, Chef Boyardee, Vlassic, Celeste, Aunt Jemima, Mrs. Pauls, Lender’s Bagels, Perrier Jouet & Mumms Champagnes, Gulden’s Mustard, Armour, Van De Kamp, Swanson, Hungry Man και Ghiradelli Chocolate, προϊόντα ιδιαιτέρως δημοφιλή στην Αμερική. Από τις επενδύσεις του στον τουρισμό ξεχωρίζει το Castle of Hudson, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Nέας Yόρκης και ένας κλάδος που τραβά εξίσου το ενδιαφέρον του.
 Σήμερα, έχει επενδύσει σχεδόν 49 δις δολάρια σε 82 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες αντιπροσωπεύουν παγκόσμιες μάρκες. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας C. Dean Metropoulos & CO, η οποία ασχολείται με ομόλογα, μετοχές, ακίνητα και άμεσες επενδύσεις σε επιχειρήσεις και κλείνει deals δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δραστηριότητές του, επεκτείνονται πέρα από την Αμερική, στην Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ ακόμη και τώρα επιμένει πως θέλει να ασχολείται με απλούς, βασικούς κλάδους της παραγωγής που μπορεί να καταλάβει.
«Μου αρέσει να ασχολούμαι με τους βασικούς κλάδους, τους οποίους καταλαβαίνω και στους οποίους μπορώ να συνεισφέρω» λέει ο Ντιν Μητρόπουλος που στηρίζει την επιτυχία του στις καινοτόμες ιδέες και τον επαναπροσδιορισμό της κάθε εταιρείας που αναλαμβάνει ξεχωριστά. «Κανείς ποτέ δεν έχασε χρήματα μαζί μας», δηλώνει με καμάρι, κάτι που άλλωστε παραδέχονται και όλοι οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να κλείσουν δουλειές μαζί του.
Όταν θέλησε να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα..
Το καλοκαίρι του 2012, ο Ντιν Μητρόπουλος, συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς αποτελούσε έναν από τους 50 κροίσους που συνόδευαν τον τότε πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον στο ταξίδι του. Ο Μητρόπουλος, με περιουσία που έφθανε το 1,2 δις δολάρια, είχε εκφράσει την επιθυμία του μαζί με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες να επενδύσουν 100 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα, αν έβρισκαν τις κατάλληλες ευκαιρίες στον κλάδο των ξενοδοχείων, των τροφίμων, του τουρισμού ή οπουδήποτε αλλού, θα υπήρχε επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Έκτοτε, πολλοί επιχειρηματίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο προσπαθούν να τον πλησιάσουν για να του αναπτύξουν τις ιδέες τους, όμως εκείνος ασχολείται μόνο με ότι βρίσκει πραγματικά ενδιαφέρον.
Δημοσιεύματα ήθελαν τον Μητρόπουλο να συμμετέχει σε ομάδα επενδυτών που στηρίζουν συγκεκριμένα private equity funds, τα οποία έχουν συζητήσει με ελληνικές τράπεζες την προοπτική εξαγοράς ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Πηγές ανέφεραν πως ο Μητρόπουλος είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα εκτιμώντας πως οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα έχουν πέσει χαμηλά τόσο όσον αφορά στην αξία του real estate όσο και πολλών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
«Το ταλέντο και οι ηγετικές ικανότητες και δυνατότητες των διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών αποτελούν τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλο τον κόσμο μια μοναδική και ισχυρή ευκαιρία που μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν επιτυχημένο συμμέτοχο σε αυτή τη συναρπαστική γενιά της τεχνολογίας, των διεθνών επενδύσεων και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλοι έχουμε συμφέρον να βοηθήσουμε την αγαπημένη Ελλάδα των προγόνων μας, καθώς ενθαρρύνουμε τον μετασχηματισμό της σε αυτή τη συναρπαστική γενιά των ευκαιριών», δηλώνει ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας, που μπορεί να εγκατάλειψε την Ελλάδα σε μικρή ηλικία αλλά ποτέ δεν την ξεχνά.
Άλλωστε, είναι γνωστή η ενασχόλησή του με θέματα που απασχολούν την ομογένεια στην Αμερική ενώ τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας (National Hellenic Society).
Οι ευφυείς και συμπονετικοί διάδοχοι
Κόντρα στην «παράδοση» που θέλει τους κροίσους να αλλάζουν συντρόφους σαν τα…πουκάμισα, ο Ντιν Μητρόπουλος είναι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα πάνω από 30 χρόνια. Ο λόγος για την γλυκύτατη Μαριάννα, που αγαπά την φιλανθρωπία και στηρίζει ενεργά μαζί με τον σύζυγό της δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Καρπός του ζευγαριού και οι δύο γιοι τους, ο Έβαν και ο Ντάρεν, που από πολύ μικροί τριγύριζαν μέσα στα εργοστάσια και στο γραφείο του πατέρα τους, αποκτώντας το «μικρόβιο» του επιχειρείν. Ο Έβαν, τελείωσε το γυμνάσιο στα 16 χρόνια του και ήταν ο νεότερος ασκούμενος στα γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο.
Ο πατέρας Μητρόπουλος, δεν σταματά στιγμή να νιώθει περηφάνια για τα παιδιά του. «Τους σέβομαι πολύ, διότι με πιέζουν περισσότερο από τον καθέναν, διότι είναι ευφυείς και πολύ δημιουργικοί. Έχουν ιδέες φρέσκες και ανατρεπτικές στα θέματα του μάρκετινγκ και καταφέρνουν να σκέφτονται διαφορετικά, "έξω από το κουτί". Τους λέω ότι πάνω απ' όλα πρέπει να έχουν αρχές και συμπόνια, κάτι που συνεχώς τους τονίζει και η μητέρα τους. Συμφωνούμε και οι τρεις πως δεν πρέπει να κάνεις κάτι που δεν αγαπάς. Εμείς, ευτυχώς, αγαπάμε αυτό που κάνουμε, καθώς και το ότι δουλεύουμε μαζί» δηλώνει χαρακτηριστικά, ο 69χρονος σήμερα Ντιν Μητρόπουλος, που φαίνεται πως δεν έχει ξεχάσει τον πεισματάρη 10χρονο εαυτό του, που σφίγγοντας τα χείλη στο κατάστρωμα του πλοίου εκείνο το πρωί, υποσχέθηκε να κατακτήσει τον κόσμο…
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου